top of page

מושגים

להלן מספר מושגים בהתחדשות עירונית לידיעה כללית

במסגרת פרויקט התחדשות עירונית מסוג זה, הבניין עובר התחדשות בתצורה של חיזוק ועיבוי הבניין. היינו, חיזוק יסודות הבניין, הוספת חדר ממ"ד (ככל הניתן) והוספת קומות מעל המצב הקיים. לרוב, בין 1.5 ל- 3.5 קומות תלוי מקום.

תמ"א 38/1 (חיזוק ועיבוי)

סוג פרויקט זה הינו המצוי ביותר בישראל נכון להיום. בעצם, הורסים את הבניין הקיים (או מספר בניינים צמודים) ובונים במקומם בניין חדש בתוספות מספר קטן של קומות הנעות לרוב בין 2.5 ל- 4.5 קומות תלוי מקום.

תמ"א 38/2 (הריסה ובניה)

בכדי לבצע פרויקט מסוג פינוי בינוי החוק מגדיר כי במתחם שהוכרז כמתחם המיועד לפינוי בינוי יהא ניתן לעשות פרויקט ככל ובמתחם יש 24 יחידות לפחות. פרויקט מסוג פינוי בינוי לרוב מתפרס על מספר בניינים / שכונות / רחובות ומחדש את כל תצורת העיר. במסגרת פרויקט מסוג זה, היזם מפנה את הדיירים מדירותיהם, בונה את הפרויקט בתצורתו החדשה ומחזיר את הדיירים לדירותיהם החדשות. עוד, על היזם להחזיר לעירייה שטחי ציבור בהתאם לבקשתה. שטחי ציבור עשויים להיות, פארקים, גני ילדים, בתי ספר, בתי כנסת ועוד.

פינוי בינוי

הינה ראשי תיבות של "תוכנית בניין עיר". היא מסמך בעל תוקף חוקי שנועד להסדיר את השימוש בקרקע בשטח נתון כלשהו. המונח "תוכנית בניין עיר" מקורו בפקודת בניין ערים המנדטורית. בחוק התכנון והבנייה הוחלף המונח ב"תוכנית" או "תוכנית מתאר". 

תוכנית בניין עיר מורכבת משני מסמכים עיקריים - תשריט ותקנון. מטרת התב"ע כאמור, הינה להסדיר את השימוש בקרקע באופן בו ניתן להבין מה "סל" זכויות הבניה, מה גובה הבינוי המותר וכיוצ"ב.

תב"ע

תקן מספר 21 בדבר פירוט מזערי נדרש בשומות מקרקעין המבוצעות לצורך בדיקה שמאית כלכלית לתכנית פינוי-בינוי.

התקן נקבע בשנת 2012 על ידי מועצת השמאים במטרה לבחון את כדאיותם הכלכלית של פרויקטים להתחדשות עירונית ועודכן בחודש יוני 2022.

בין היתר, התקן כולל בתוכה את התמורות לדיירים, הקמת קרן תחזוקה, הכרה במטלות ציבוריות, חישובי היטל השבחה ועוד.

תקן 21

ברוב הפרויקטים להתחדשות עירונית היזם נזקק לסיוע במימון הפרויקט ולצורך כך, נוטל הלוואה מגורם אשר מעמיד ליווי פיננסי. אותו גורם יכול להיות בנק, חברת ביטוח, קרנות ועוד. גורם זה, לרוב יכונה בהסכמים כ- "בנק מלווה", אשר מעמיד הלוואה ליזם בכפוף לרישום שעבוד על הקרקע לטובתו.

אותו גורם מלווה צריך להיות מוסמך על פי חוק להנפיק ערבויות בנקאיות או פוליסות ביטוח לטובת הדיירים.

גורם מלווה

בעל דירה בבית משותף שמסרב למכור את זכויותיו בדירתו ליזם לשם ביצוע עסקת התחדשות עירונית או המתנה את הסכמתו לכך בתנאים בלתי סבירים. רוב מיוחס מבין בעלי הדירות במקבץ שהסכים לעסקה, יכול לתבוע דייר זה על הנזק הכלכלי הנגרם מסירובו או לדרוש אכיפת ביצוע כנגדו. בהתייחס לעסקת התחדשות עירונית, החוק קובע מפורשות באילו תנאים הסירוב ייחשב סביר.

התביעה מתבצעת על ידי עורך דין צד ג' לעסקה במימון היזם וללא כל עלות מצד בעלי הדירות.

"דייר סרבן"

מוסד תכנון שהוקם לצורך אישור תכניות מגורים גדולות בלוח זמנים הדוק. הוועדה פועלת במתכונת של "תכנית אחת בוועדה אחת", והוקנו לה מרבית הסמכויות של המועצה הארצית לתכנון ובנייה. החל מיולי 2017 רשאית הוועדה לאשר גם תוכניות פינוי בינוי שבהן לפחות 500 יחידות דיור.

ותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור)

בכדי לממן את עלויות הריסת הבניין והקמתו מחדש או לחילופין חיזוק ומיגון המבנה הקיים, מעניקה המדינה לבעלי הזכויות במבנה זכויות בנייה אותן הם מוכרים ליזם בתמורה לביצוע העבודות. היזם בוחן האם ישנה כדאיות כלכלית עבורו על ידי ניתוח כלכלי של הפרויקט הכולל בין היתר את מספר יחידות הדיור הקיימות, שווי מטר רבוע באותו אזור, ובחינה של כמות יחידות דיור נוספות (מעבר ליחידות הדיור שהיזם יבנה עבור בעלי הדירות הקיימות) שיידרשו על מנת לכסות את עלויות הפרויקט ויצירת רווח ליזם.

"כדאיות כלכלית"

היחס בין מספר יחידות הדיור המתוכננות (היוצאות) בשטח התכנית, לבין מספר יחידות הדיור הקיימות (הנכנסות) בשטחה.

מכפיל יחידות דיור (מקדם צפיפות)

קו הקובע את גבולות התכנית. בתוך קו זה יחולו כל ההוראות התכנית.

"קו כחול"

מידע תכנוני מפורט הניתן ליזם או מי מטעמו לצורך הגשת בקשה להיתר בנייה. תיק המידע כולל פירוט בדבר זכויות הבנייה בנכס, השימושים המותרים בו, הגבלות הבנייה, פירוט הדרישות וההנחיות והתנאים להמשך הליך הרישוי עד שלב מתן היתר בנייה.

"תיק מידע"

bottom of page